REET 2022: राजस्थान रीट परीक्षा में शामिल होने से पूर्व संस्कृत व्याकरण के अंतर्गत ‘अलंकार’ से संबंधित इन प्रश्नों पर डालें एक नजर

Sanskrit Vyakaran Alankar MCQ For REET 2022: राजस्थान के शासकीय विद्यालयों में शिक्षकों की नियुक्ति के लिए माध्यमिक शिक्षा बोर्ड राजस्थान के द्वारा शिक्षक पात्रता परीक्षा 23 और 24 जुलाई 2022 को आयोजित की जा रही है। इस परीक्षा में उत्तीर्ण अभ्यर्थी प्रदेश में होने वाली शिक्षकों की नियुक्ति प्रक्रिया में आवेदन कर पाएंगे। यदि आप भी राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा में शामिल होने वाले हैं तो आपकी भी यहां पर हम संस्कृत भाषा के अंतर्गत अलंकार पर आधारित महत्वपूर्ण प्रश्न आपके साथ शेयर कर रहे हैं। जिन का अध्ययन आपको परीक्षा से पूर्व एक बार अवश्य कर लेना चाहिए। जिससे कि परीक्षा में अच्छे अंको से सफलता अर्जित की जा सके।

राजस्थान रीट परीक्षा की दृष्टि से महत्वपूर्ण है संस्कृत व्याकरण के अंतर्गत अलंकार पर आधारित यह प्रश्न—Sanskrit Vyakaran Alankar Important MCQ For REET Exam 2022

Q1. इदं कर्णोत्पलं चक्षुरिदं वेति विलासिनि ।न निश्चिनोति हृदयं दोलायते मनः।। इत्यत्र कोऽलडूकारः ?

(a) रूपकः

(b) वक्रोक्ति

(c) तुल्ययोगिता

(d) सन्देहः

Ans. d

Q2. क्षीण क्षीणोऽपि शशी भूयो भूयोऽपि वर्धते नित्यम् । विरम प्रसीद सुन्दरि ! यौवनमनिवर्ति यातं तु।।

(a) व्यतिरेकः

(b) अनन्वयः

(c) अर्थान्तरन्यासः

(d) दृष्टान्तः

Ans. a

Q3. साहित्यसाइिगतकलाविहीनः साक्षात्पशुः पुच्छविषाणहीनः। तृणं न खादन्नपि जीवमानः, तद्भागधेयं परमं पशूनाम्।। इत्यत्र कोऽलडूकारः ?

(a) रुपकम्

(b) स्वभावोक्तिः

(c) श्लेषः

(d) यमक:

Ans. a

Q4. ‘पड्कजं वा सुधांशुर्वा इति अस्माकं तु न निर्णयः’ इत्यत्र कोऽलडूकारः ?

(a) रूपक अलंकार:

(b) दृष्टान्त अलंकार:

(c) उत्प्रेक्षा अलंकारः

(d) सन्देह अलंकार:

Ans. d

Q5. ‘ग्रीवाभङ्गाभिरामं मुहुरनुपतति स्यन्दने बद्धदृष्टिः, पश्चादर्थेन प्रविष्टः शरपतनभयाद् भूयसा पूर्वकायम् । दर्भैरर्थावलीदैः श्रमविवृतमुखभ्रंशिभिः कीर्णवर्त्मा, पश्योदग्रप्लुततत्वाद् वियति बहुतरं स्तोकमुर्व्यां प्रयाति।।’ इत्यस्मिन् श्लोके कोऽलडूकारः ?

(a) निदर्शना

(b) स्वाभावोक्तिः

(c) व्यतिरेकः

(d) दीपकम्

Ans. b

Q6. अयं प्रमत्तमथुपस्त्वन्मुखं वेत्ति पड्कजम्’ इत्यत्र कोऽलडूकारः?

(a) भ्रान्तिमान्

(b) अपह्नुतिः

(c) संदेह:

(d) समासोक्तिः

Ans. a

Q7. कस्मिन् विकल्पे ‘उपमा’ अलंकार: विद्यते

(a) मुखं चन्द्रः एव

(b) मन्ये मुखं चन्द्रः इव

(c) मुखं चन्द्रः इव

(d) मुखं चन्द्रादपि रम्यम्

Ans. c

Q8. ‘लतावधू:’ इत्यत्र कोऽलडूकार: ?

(a) उपमा

(b) रूपकम्

(c) उत्प्रेक्षा

(d) व्यतिरेक

Ans. b

Q9. ‘भवितव्यानां द्वाराणि भवन्ति सर्वत्र इत्यत्र कोऽलडूकारः ?

(a) दीपकम्

(b) अर्थान्तरन्यासः

(c) तुल्ययोगिता

(d) दृष्टान्तः

Ans. b

Q10. ‘उत्प्रेक्षालंकारे ‘उत्प्रेक्षा’ शब्दस्य कोऽर्थ: ?

(a) संभावना

(b) युगलम्

(c) श्लिष्टः

(d) संयुक्तः

Ans. a

Q11. विद्यानाम नरस्य रूपमधिकं, प्रच्छन्नगुप्तं धनं, विद्या भोगकारी यश: सुखकारी, विद्या गुरुणां गुरुः । विद्या बन्धुजनो विदेशगमने, विद्या परा देवता, विद्या राजसु पूज्यते न हि धनं, विद्या विहीनः पशुः ।। इत्यत्र कोऽलडूकारः ?

(a) अनुप्रासः

(b) यमकम्

(c) स्वभावोक्तिः

(d) दीपकम्

Ans. a

Q12. अलड्ङ्कारशास्त्रस्य प्रवर्तकाऽऽचार्य: क: ?

(a) भामाहः

(b) ब्रह्मा

(c) वामनाचार्य:

(d) कुन्तकः

Ans. a

Q13. बिम्बप्रतिबिम्बभावश्च कस्यालड्कारस्य मुख्या विशेषता ?

(a) यमकस्य

(b) दृष्टान्तस्य

(c) उपमायाः

(d) श्लेषस्य

Ans. b

Q14. हंसवी कृष्ण! ते कीर्तिः स्वर्गडूगमवगाहते। इत्यत्र कोऽलइकारः ?

(a) उत्प्रेक्षा

(b) उपमा

(c) अनुप्रासः

(d) विभावना

Ans. b

Q15. कस्मिन् अलइकारे प्रायः मन्ये, शइके, ध्रुवम्, इत्र इत्यादीनां शब्दानां प्रयोगः क्रियते ?

(a) विभावनायाम्

(b) प्रतिवस्तूपमायाम्

(c) उत्प्रेक्षायाम् 

(d) परिसंख्यायाम्

Ans. c

Read More:-

REET 2022 Sanskrit : राजस्थान रीट परीक्षा के लिए संस्कृत भाषा की संभावित प्रश्नोत्तरी यहां पढ़ें!

REET 2022 Sanskrit MCQ: अगले माह आयोजित होने वाली रीट परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है ‘संस्कृत भाषा’ के यह सवाल

रीट परीक्षा से जुड़ी सभी नवीनतम अपडेट तथा Notes प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने जॉइन लिंक नीचे दी गई है.

Leave a Comment