UPTET

UPTET 2021 Sanskrit Pratyay Question Answer

UPTET 2021 (Sanskrit Pratyay Question Answer): उत्तर प्रदेश के सरकारी स्कूलों में शिक्षक पद पर नियुक्ति की राह देखने वाले लाखों उम्मीदवारों के लिए यह समय बेहद ही अहम है, क्योंकि आप 23 जनवरी 2022 को UPTET परीक्षा आयोजित होने वाली है, ऐसे में परीक्षा में शामिल होने वाले उम्मीदवारों के लिए बहुत कम समय शेष बचा हुआ है, इस बचे हुए समय में उम्मीदवारों को अपनी परीक्षा की तैयारी पर विशेष ध्यान देना चाहिए,इसी के तहत आज हम आपके लिए संस्कृत व्याकरण में ‘प्रत्यय’ से संबंधित कुछ महत्वपूर्ण सवाल लेकर आए हैं, (UPTET 2021 Sanskrit Pratyay Question Answer) जिन्हें परीक्षा से पूर्व आपको एक नजर अवश्य पढ़ लेना चाहिए

संस्कृत व्याकरण ‘प्रत्यय’ से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी– Sanskrit Pratyay Practice Questions

प्रत्यय– किसी शब्द के अंत में जुड़ने वाले शब्दांश प्रत्यय कहलाते हैं।

Q.1 ‘छिद् + क्त’ प्रत्यये सति पदं स्यात् ?

a) छिन्नः

b) छिद्रः

c) छिद्क्तः

d) छित्तः

Ans-(a)

Q.2 ‘नम् + तुमुन’ प्रत्यय युक्तपदं किम् ?

a) नमितुम्

b) नमित्वा

c) नन्तुम्

d) नमनीय्

Ans-(c)

Q.3 ‘भूतः’ इते पदे प्रत्ययः अस्ति ?

a) क्त

b) ताः

c) क्तवतु

d) क्यप्

Ans-(a)

Q.4 ‘विहस्य’ इति पदे प्रत्यय: अस्ति –

a) क्त्वा

b) क्यप्

c) ल्यप्

d) य

Ans-(c)

Q.5 निम्नलिखितेषु ‘यत्’ प्रत्ययान्तः शब्दः वर्तते ?

a) चेयः

b) वृत्य

c) आदृत्यः

d) मृज्यः

Ans-(a)

Q.6 ‘शतृ’ प्रत्ययान्ते शब्दे प्रत्ययस्य अवशिष्यते –

a) अन्

b) अत्

c) आन्

d) मान

Ans-(b )

Q.7 दृश् धातोः ‘तुमुन्’ प्रत्यययोगेन शब्दः निस्पद्यते –

a) दृष्टुम्

b) द्रष्टुम

c) दर्शयितुम्

d) दर्शितुम्

Ans-(b)

Q.8 लभ्यम् इति पदे प्रकृतिप्रत्ययो स्तः –

a) लभ् + यत्

b) लभ् + ण्यत्

c) लभ् + क्यप्

d) लभ् + ल्यप्

Ans-(a)

Q.9 ‘शानच्’ प्रत्ययस्य प्रयोगः भवति –

a) वर्तमानकालार्थे

b) भूतकालार्थे

c) भविष्य कालार्थे

d) अनद्यनातभूतकालार्थे

Ans-(a)

Q.10 बुद्धिमान् इत्यत्र कः प्रत्ययः ?

a) मतुप्

b) क्तवतु

c) तुमुन

d) क्त

Ans-(a)

Q.11 ‘मार्ग्यः’ इत्यस्मिन् प्रकति प्रत्ययौ स्तः –

a) मार्ग् + यत्

b) मृज् + ण्यत्

c) मार्ग् + क्यप्

d) मृज् + क्यप्

Ans-(b)

Q.12 ‘आहार:’ इत्यस्मिन् पदे प्रकृति – प्रत्ययौ स्तः

a) आड़् + ह्र + अण्

b) आड़् +ह्र +घञ्

c) आड़् +ह्र +क्त

d) आड़् +ह्र + ल्यप्

Ans-(b)

Q.13 विज्ञायः पदे प्रत्यय अस्ति ?

a) णिच्

b) ल्यप्

c) ण्यत्

d) यत्

Ans-(b )

Q.14 भुज् धातोः तुमुन् प्रत्ययान्तः शब्दः वर्तते –

a) भुजतुम्

b) भोजतुम्

c) भोक्तुम्

d) भुक्तुम्

Ans-(c )

Q.15 बन्धुता पदे प्रत्ययः अस्ति –

a) तरप्

b) तमप्

c) तृच्

d) तल्

Ans-(d)

इन्हें भी पढ़ें :-

Can Read Many More
Essay on Science in Sanskrit for Class 10     Click Here
Diwali Essay in Sanskrit for Class 10              Click Here
Essay on Sadachar in Sanskrit for Class 10  Click Here 
Essay on the Sanskrit Language in Sanskrit       Click Here
Kalidas Nibandh in Sanskrit for Class 10     Click Here
Essay on Holi in Sanskrit for Class 10th       Click Here
उद्यानम् का निबंध संस्कृत भाषा में  Click Here
10 Sentence on Raksha Bandhan in Sanskrit  Click Here
Essay on Chhattisgarh in Sanskrit  Click Here

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button