MP Samvida varg 3 Sanskrit Pedagogy: परीक्षा हॉल में जाने से पहले ‘संस्कृत पेडागोजी’ की इन प्रश्न पर डालें एक नजर

Sanskrit Pedagogy For MP Samvida varg 3: मध्य प्रदेश प्रोफेशनल एग्जामिनेशन बोर्ड के द्वारा संविदा शाला शिक्षक वर्ग 3 परीक्षा का ऑनलाइन आयोजन 5 मार्च से 26 मार्च तक किया जा रहा है। जिसके लिए लाखों अभ्यर्थियों ने आवेदन किया है। यदि आप भी शिक्षक बनने की चाह रखते हैं, और इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं, तो यहां पर हमने संस्कृत पेडागोजी से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न शेयर किए हैं। जो कि संविदा वर्ग 3 परीक्षा की दृष्टि से महत्वपूर्ण है। परीक्षा में शामिल होने से पहले इन प्रश्नों को एक बार जरूर पढ़ें ।

परीक्षा में पूछे जा सकते हैं ‘संस्कृत पेडागोजी’ के ये प्रश्न— MP Samvida Varg 3 Sanskrit Pedagogy Expected MCQ Questions

Q1. विद्यार्थिनां कार्यनिष्पादने दुर्बलतायाः कारणं ज्ञातुं शिक्षिका एकस्या परीक्षायाः प्रस्तुतिं करोति । सा परीक्षा कथ्यते 

1. दक्षता परीक्षा (Proficiency test)

2. निदानात्मक परीक्षा (Diagnostic test)

3. उपलब्धि परीक्षा (Achievement test)

4. योगात्मक परीक्षा (Summative test )

Ans. 2

Q2. येषु विद्यालयेषु सामान्य विशिष्ट शिक्षा-मध्ये भेदः न विद्यते ते कथ्यन्ते

1. विशिष्टविद्यालयाः 

2. अतिविशिष्टविद्यालयाः

3. स्तरीयविद्यालयाः 

4. समावेशिनः विद्यालया:

Ans. 4

Q3. श्रवणं पठनं चैव

1. ग्रहणात्मककौशले

2. अभिव्यक्त्यात्मककौशले 

3. रच्युत्पादककौशले 

4. चिन्तनात्मककौशले

Ans. 1

Q4. श्रवणकौशलस्य मूल्याङ्कनार्थं शिक्षकेण प्रयुक्त विभिन्नगतिविधिषु किं समीचीनम् ?

1. छात्रैः दृष्टसामग्र्याः विस्तरेण व्याख्या

2. छात्रैः दृष्टछायाचित्राणां समीक्षा।

3. श्रुतसामग्र्याः विश्लेषणम्।

4. उच्चस्वरेण पाठ-पठनम्।

Ans. 3

Q5. प्रथम भाषा विकासः साधारणतया ज्ञायते

1. अधिगमः इति ( Learning)

2. अधिग्रहणम् इति (Acquisition)

3. परिवर्धनम् इति (Development)

4. सज्ञानम् इति (cognition)

Ans. 2

Q6. संस्कृतभाषायाः शिक्षणं कथं भवेत ?

1. संश्लेषणात् प्रश्लेषणं प्रति

2. सरलात् कठिनं प्रति

3. कठिनात् सरलं प्रति 

4. सूक्ष्मात् स्थूलं प्रति

Ans. 2

Q7. ‘डिस्लेक्सिया’ इति अस्ति

1. मानसिकविकारः

2. व्यावहारिकविकारः

3. गणितिकविकारः

4. पठनसम्बन्धि-विकार:

Ans. 4

Q8. पूर्व- अनुभवाश्रित-सम्प्रेषणम् अधिकृत्य प्रक्रिया कथ्यते

1. संकल्पनानिर्माणम्

2. अधिगम हस्तान्तरणम्

3. प्रश्नप्रविधिः

4. साक्षात्प्रदर्शनम्

Ans. 2

Q9. ‘आगमन-उपागमः’ इत्यनेन अभिप्रायः अस्ति 

1. व्याकरण शिक्षणे नियमानां स्पष्टीकरणम्। 

2. उदाहरणैः नियमानां सिद्धान्तानां स्पष्टीकरणम् ।

3. व्याख्याद्वारा भावस्पष्टीकरणम्।

4. भाषा दक्षतायाःआकलनम्।

Ans. 2

Q10. बालेन मातृभाषयाः अधिग्रहण प्रमुखतया भवति

1. श्रवणेन ।

2. पठनेन

3. लेखन

4. औपचारिक शिक्षणव्यवस्थया 

Ans. 1

Q11. भाषाशिक्षणे आगमनात्मकपद्धतेः (Inductive method) एषः लाभः अस्ति

1. विद्यार्थिभिः गृहकार्य (Homework) करणस्य आवश्यकता नास्ति।

2. विद्यार्थिषु रटनाभ्यासस्य अभावः भवति 

3. कक्ष्यायाम् अनुशासनं रक्षितं भवति

4. विद्यार्थिनः अल्पे एव समये अधिकं पठितुं

Ans. 2

Q12. कक्षायां लेखनस्य प्रारम्भं कर्तु शिक्षकः

1. विषयोपरि मन्थनं कृत्वा विचाराणां निर्माणं कर्तुं छात्रान् निर्दिशेत् 

2. कृष्णफलके विषयोपरि तं परिच्छेदम् अनु रातुं छात्रान् निर्दिशेत्।

3. विद्यालयम् आगमनात् रागमनात् पूर्व वि पठितुं छात्रान् निर्दिशेत्। विभिन्नान् परिच्छेदान्

4. सन्दरहस्ताक्षरेण लेखितं छात्रान निर्दिशेत।

Ans. 1

Q13. उपचारात्मकपद्धतिः (Remedial Coaching) इति_

1. समस्यानाम् अभिज्ञानार्थम् अपेक्षितकाठिन्यस्तरं वर्धयति

2. समस्यानां निवारणे विजय प्रापयति

3. व्यतिक्रमेण समस्याप्रस्तुतिः कर करोति

4. समस्याः अधिकृत्य भाषासिद्धान्तानां ज्ञानं ददाति

Ans. 2

Q14. अमरकण्टकं नाम पर्वतः कुत्र अस्ति ?

A. नूपुर मण्डले

B. प्रभामण्डले

C. अनूपपुरमण्डले

D. शृगालस्य गुहायाम्

Ans. C

Q15. जनाः किं कृत्वा आत्मानं धन्यं मन्यते ?

1. नर्मदायाः परिक्रमणं कृत्वा

2. खर्जूरवृक्षमारुह्य

3. आकण्ठं भोजनं कृत्वा

4. तटे शयनं कृत्वा 

Ans.1

Read More:-

MP Samvida varg 3 Bal Vikas: संविदा वर्ग 3 की अगली शिफ्ट में पूछे जा सकते हैं ‘बाल विकास’ के यह प्रश्न जरूर पढ़ें

MP Samvida Varg 3 EVS Expected MCQ: परीक्षा में शामिल होने से पहले जरूर पढ़ें ले ‘पर्यावरण’ के ये महत्वपूर्ण प्रश्न

यहां पर हमने mp संविदा शाला शिक्षक वर्ग 3 परीक्षा के लिए “संस्कृत पेडागोजी” के महत्वपूर्ण प्रश्नों ( Sanskrit Pedagogy For MP Samvida varg 3 ) का अध्ययन किया।अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं और MPTET सहित अन्य TET एग्जाम के लिए हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने, लिंक नीचे दी गई है।

Join us on Telegram Click Here (MPTET Special)
Follow us on Twitter Click Here

Leave a Comment