MP Samvida Varg 3 English Pedagogy Practice Set: परीक्षा हॉल में जाने से पहले ‘इंग्लिश पेडगॉजी’ इन प्रश्नों पर डालें एक नजर

English Pedagogy Practice Set For MP Samvida Varg 3: मध्य प्रदेश संविदा शाला शिक्षक वर्ग तीन की परीक्षा 2 साल के लंबे इंतजार के बाद 5 मार्च 2022 से प्रारंभ होने जा रही है। परीक्षा का आयोजन ऑनलाइन मोड में 26 मार्च 2022 तक किया जाना है। जिसके लिए एडमिट कार्ड MPPEB की ऑफिशियल वेबसाइट पर जारी कर दिए गए हैं। शिक्षक बनने की चाह रखने वाले अभ्यर्थियों को परीक्षा के अंतिम दिनों में एक विशेष रणनीति के तहत पढ़ाई पर फोकस करना चाहिए। जिससे कि परीक्षा में अच्छे अंकों के साथ सफलता प्राप्त करके , शिक्षक बनने का सपना पूरा हो सके।

यहां पर हमने इंग्लिश पेडगॉजी के कुछ महत्वपूर्ण प्रश्न शेयर किए हैं, जोकि परीक्षा की दृष्टि से बेहद महत्वपूर्ण है। यदि आप इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं,  तो इन प्रश्नों का अध्ययन आपके लिए आवश्यक हो जाता है I

परीक्षा में पूछे जा सकते हैं इंग्लिश पेडगॉजी के यह प्रश्न— English Pedagogy Important Questions For MP Samvida Varg 3

Q1. Which of the following is not a correct statement?

(a) Reading is the third stage following speaking

(b) The writing skill should be developed before listening skills

 (c) Practice in listening should precede practice in speaking 

(d) Speaking gives an opportunity to express feelings and emotions

Ans:- (b)

Q2. Which of the following organizations is working for the improvement of school education, especially through the use of audio-visual aids? 

(a) NCET 

(b) NAAC

 (c) NCERT 

(d) CBSE

Ans:- (c)

Q3. The sequence of the writing process would be in the following order

 (a) reviewing, monitoring, translating

(b) planning, translating, reviewing

(c) translating, reviewing, monitoring

(d) planning, monitoring, reviewing

Ans:- (d)

Q4. Learners benefit from guided reading. It should be done at 

(a) primary level

(b) upper primary level

(c) secondary level

 (d) higher secondary level

Ans:- (d)

Q5. Loud reading is done to assess ……….

 (a) phonemic sounds

 (b) pronunciation

(c) intonation

(d) None of the above

Ans:- (a)

Q6. Which one is not the principle of teaching English?

 (a) Learning by doing

(b) Reading books

(c) Seeing the objects in real

(d) Creating interest

Ans:- (c)

Q7. Micro-teaching is a technique used by teacher-educators when trainees_______.

(a) watch a live demonstration

(b) watch an audio-visual presentation

(c) received individualised, programmed instruction

(d) use the simulation technique to develop their skills

Ans:- (d)

Q8. Which of the following statements is correct?

(a) Learning is an unconscious process

(b) Acquisition is a conscious process

 (c) Group activity helps in the transfer of information

(d) Inputs from the target language in a complex graded manner can help in minimizing the influence of the mother tongue

Ans:- ©

Q9. Which of the following is a kind of speaking situation in which we find ourselves?

(a) Interactive

(b) Partially interactive

 (c) Only (b)

(d) All of the above

Ans:- (d)

Q10. A child has to use higher order mental processes such as intelligence or reasoning in which types of learning?

(a) Motor skills learning

(b) Speaking

(c) Concept learning

(d) Verbal learning

Ans:- ©

Q11. What kind of work is remedial teaching?

(a) Instructional 

(b) Negative

(c) Imperative

(d) Theoretical

Ans:- (a)

Q12. Providing learning support to pupils who lag far behind their counterparts in school performance includes 

(a) giving more activities for language practice

(b) providing extra notes and coaching

(c) allowing them to complete assignments without time limits

 (d) initially adapting school curricular and teaching strategies

Ans:- (d)

Q13. A textbook describes a domestic scene which shows the father cooking in the kitchen, the mother coming home from work and their son sewing. What is the concept conveyed?

(a) Removing gender bias

 (b) Dignity of labour

(c) Division of labour among sexes

 (d) Work is worship

Ans:- (a)

Read More:-

MP Samvida Varg 3 Intelligence MCQ: संविदा वर्ग 3 परीक्षा से पहले ‘बुद्धि’ पर आधारित इन प्रश्नों को जरूर पढ़ें ले

MP Samvida Varg 3: यदि देने जा रहे हैं MPTET की परीक्षा तो ‘पर्यावरण पेडगॉजी’ के इन प्रश्नों को जरूर पढ़ें ले

यहां पर हमने मध्य प्रदेश संविदा शाला शिक्षक वर्ग 3 परीक्षा के लिए English Pedagogy के महत्वपूर्ण प्रश्नों (English Pedagogy Practice Set For MP Samvida Varg 3 ) का अध्ययन किया। अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं और MPTET सहित अन्य TET एग्जाम के लिए हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने, लिंक नीचे दी गई है।

Join us on Telegram Click Here (MPTET Special)
Follow us on Twitter Click Here

Leave a Comment