REET 2022 Practice Set: ‘संस्कृत व्याकरण’ के इस प्रैक्टिस सेट को करें हल और जाने अपनी तैयारी का लेबल!

Sanskrit Grammar Practice Set For REET: राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा का समय अब बेहद नजदीक आ चुका है। माध्यमिक शिक्षा बोर्ड राजस्थान के द्वारा आयोजित होने वाली इस परीक्षा का आयोजन 23 एवं 24 जुलाई को ऑफलाइन मोड में किया जा रहा है। जिसके लिए लाखों की संख्या में शिक्षक बनने की चाह रखने वाले युवा अभ्यर्थी शामिल होने वाले हैं। यदि आप भी प्रदेश में शिक्षक बनना चाहते हैं, और रीट परीक्षा में सम्मिलित होने जा रहे हैं तो यहां पर दी गई जानकारी आपके काम आने वाली है।

यहां पर हम रीट परीक्षा 2022 के लिए संस्कृत व्याकरण का प्रैक्टिस सेट (Sanskrit Grammar Practice Set For REET) आपके साथ साझा कर रहे हैं। जिसका अभ्यास आपको परीक्षा से पूर्व अवश्य कर लेना चाहिए ताकि आप अपनी तैयारी को चेक कर पाए और जान पाए की परीक्षा में किस लेवल के प्रश्न पूछे जाते हैं।

राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है संस्कृत व्याकरण के यह प्रश्न—Sanskrit Grammar Multiple Choice Questions For REET Exam 2022

Q1. अष्टाध्यायाः प्रथमसूत्रं किमस्ति ?

(a) वृद्धिरादैच् 

(b) वृद्धिरेचि 

(c) इकोयणचि

(d) समाहारः स्वरितः

Ans. a

Q2. मूलस्वराः कति सन्ति ?

(a) पञ्च

(b) एकादश

(c) सप्त

(d) चत्वारि

Ans. a

3. ‘बालकयोः’ इत्यत्र ओकारश्रितविसर्जनीयस्य उच्चारणस्थानमस्ति ?

(a) दन्तोष्ठम्

(b) कण्ठोष्ठम्

(c) कण्ठतालु

(d) कण्ठ

Ans. b

Q4. ‘तस्य लोप:’ इत्यत्र ‘तस्य इति पदेन कस्य बोधो भवति’ ?

(a) अदर्शनस्य

(b) इत्संज्ञकस्य

(c) संयोगस्य

(d) व्यंजनस्य

Ans. b

Q5. वर्णोत्पत्ते प्राक् कृतः कथ्यते ?

(a) यत्न

(b) बाह्ययल

(c) आभ्यन्तर यत्न 

(d) विवार:

Ans. c

Q6. सुबन्तस्य तिङ्न्तस्य च संज्ञा अस्ति ?

(a) पद संज्ञा

(b) हल संज्ञा

(c) गुण संज्ञा

(d) योग संज्ञा

Ans. a

Q7. माहेश्वर सूत्रानुसारेण प्रथम व्यंजन वर्णम् ? 

(a) ह 

(b) क 

(c) स

(d) य

Ans. a

Q8. विवादेन । रिक्तस्थानं शुद्ध अव्ययेन पूरयतः –

(a) विना

(b) अलम्

(c) धिक् 

(d) प्रति

Ans. b

Q9. गुरु शिष्य से प्रश्न पूछता है। संस्कृतानुवादः करणीयः

(a) गुरुः शिष्येन प्रश्नं पृच्छति ।

(b) गुरुः शिष्यात् प्रश्नं पृच्छति ।

(c) गुरुणा शिष्यः प्रश्नं पृच्छति ।

(d) गुरुः शिष्यं प्रश्नं पृच्छति

Ans. d

Q10. ‘त्रि’ शब्दस्य स्त्रीलिङ्गे प्रथमाविभक्तेः बहुवचने रूपम् भवति ?

(a) त्रीणि

(b) तिस्त्र:

(c) त्रयः

(d) त्रिभिः

Ans. b

Q11. उपसर्गरहितपदमस्ति –

(a) अन्वेषणात् 

(b) आलोच्य 

(c) निपातेन 

(d) अनुदात्तः

Ans. d

Q12. ‘दुष्टः सज्जनम् अभिद्रुह्यति’ इत्यस्मिन् वाक्ये प्रवृत्तं सूत्रम् अस्ति ?

(a) क्रुधद्रुहेर्ष्यासूयार्यानां यं प्रति कोपः 

(b) स्पृहेरीस्पित 

(c) क्रुधद्रुहोरुपसृष्टयो: कर्म

(d) अभिनिविशपश्च

Ans. c

Q13. ‘वारणार्थानामीप्सितः’ सूत्रानुसारेण यवानाम् गां वारयति क्षेत्रे इत्यत्र शुद्धप्रयोगः स्यात् ?

(a) यवान्

(b) यवैः

(c) यवेभ्यः

(d) यवेषु

Ans. c

Q14. ‘विकृतम्’ इत्यत्र कः प्रत्यये ?

(a) क्तवतु 

(b) क्त्वा 

(c) क्त 

(d) ण्वुल्

Ans. c

Q15. ‘लता’ शब्दस्य सप्तमी बहुवचने रूपं भवति ?

(a) लतासु

(b) लताषु

(c) लतानाम्

(d) लताः

Ans. a

Read More:-

REET 2022 Sanskrit: राजस्थान टीचर एलिजिबिलिटी टेस्ट में पूछे जाने वाले ‘संस्कृत भाषा’ के महत्वपूर्ण प्रश्न

REET 2022 Sanskrit Practice Set: रीट परीक्षा में शामिल होने से पहले ‘संस्कृत भाषा’ से संबंधित इस प्रैक्टिस सेट का अभ्यास जरूर करें!

रीट परीक्षा से जुड़ी सभी नवीनतम अपडेट तथा Notes प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने जॉइन लिंक नीचे दी गई है.

Leave a Comment