MP Samvida Varg 3 Sanskrit Pedagogy: MPTET परीक्षा में पूछे जाएंगे ‘संस्कृत पेडगॉजी’ से संबंधित ऐसे प्रश्न, इन्हें जरूर पढ़ ले

MCQ on Sanskrit Pedagogy For MP Samvida Varg 3: दो साल के लंबे इंतजार के बाद मध्य प्रदेश प्राथमिक शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन 5 मार्च 2022 से 26 मार्च 2022 तक ऑनलाइन मोड में किया जाएगा। इस परीक्षा में लगभग 11 लाख अभ्यर्थी शामिल होने वाले हैं Iयदि आप भी इस परीक्षा शामिल होने जा रहे हैं तो यहां दिए गए महत्वपूर्ण प्रश्न आपको परीक्षा में अच्छे अंक हासिल करने में मदद कर सकते हैं। यहां पर हमने संस्कृत पेडागोजी से संबंधित 15 महत्वपूर्ण प्रश्न शेयर की हैं, जो कि आगामी मध्य प्रदेश संविदा शाला शिक्षक वर्ग 3 परीक्षा की दृष्टि से महत्वपूर्ण है।

मध्य प्रदेश संविदा शाला शिक्षक वर्ग 3 परीक्षा में पूछे जा सकते हैं संस्कृत पेडागोजी के यह प्रश्न — Sanskrit Pedagogy Important Question For MP Samvida Varg 3

Q1. रचनाशिक्षणस्य सर्वोत्तमो विधिः कः?

(a) प्रश्नोत्तरेविधि:

(b) मन्त्रणाविधि:

(c) क्रीडाविधि:

(d) आगमनविधि:

Ans:- (a)

Q2.  मौनवाचने न आयाति?

(a) समान्यमौनवाचनम्

(b) गम्भीरमौनवाचनं

(c) द्रुतमौनवाचनं

(d) आदर्शमौनवाचनम्

Ans:- (d)

Q3. कस्य विधेः प्रयोग: भाषाप्रयोगशालायाम् क्रियते?

(a) वाक्यघटनविधे:

(b) भाषायंत्रविधे:

(c) सामुहिकपठनविधे:

(d) संगतविधे:

Ans:- (b)

Q4. असुन्दरहस्त| लेखनस्य कारणं किं नास्ति?

(a) फाउंटेनलेखन्या: अप्रयोगः

(b) लेखनीग्रहणस्य दोषपुर्णोविधि

(c) लेखनाभ्यासस्य न्यूनत

(d) लिपे: सम्यक् ज्ञानस्य अभाव:

Ans:- (a)

Q5. छात्राणाम् समवेत स्वरेण वदनस्य अभ्यास: केन विधिना कार्यते प्रश्न?

(a) वाक्यपद्धतिना

(b) ध्वनिसंयविधिना

(c) सामूहिक पठन विधिना

(d) भाषणयंत्र विधिना

Ans:- (c)

Q6. अंवेष्णप्रश्ना: के?

(a) शोधप्रश्ना:

(b) अनुसन्धान प्रश्ना:

(c) विषय गहनताया अन्वेषका: प्रश्ना:

(d) उत्तरान्वेषणे सहायका पुरकप्रश्ना:

Ans:- (d)

Q7. काव्यस्य आत्मा ध्वनिः इत्युक्तयाः कर्ता कः?

(a) विश्वनाथ

(b) आन्नदवर्धन

(c) जगन्नाथ

(d) दण्डी

Ans:- (b)

Q8. छात्रेषु मुख्यरूपेण जिज्ञासा उत्पाद्यते?

(a) उद्दीपनपरिवर्तनेन

(b) उत्प्रेरणोपक्रमेण

(c) व्याख्यया ।

(d) श्यामपट्टकौशलेन

Ans:- (a)

Q9. आगमनविधौ भवति?

(a) अनुवादम्

(b) प्रथमम् उदाहरणानि तदनन्तरं नियमीकरणम्

(c) प्रथमं नियमीकरणं तदनन्तरम् उदाहरणानि 

(d) व्याख्या

Ans:- (b)

Q10. संस्कृतभाषायां कथितादेशानुसारेण कार्य सम्पादनेन विकासो भवति?

(a) भाषणकौशलस्य

(b) व्याकरणदक्षतायाः

(c) लेखनकौशलस्य

(d) श्रवणकौशलस्य

Ans:- (d)

Q11. श्रेष्ठशिक्षकस्य व्यवहारः स्यात्?

(a) प्रभावपूर्ण:

(b) विद्यालय हितकारी

(c) अवसरवादी

(d) निष्पक्षरूपेण

Ans:- (d)

Q12. बलापराधस्य कारणं किं नास्ति?

(a) सामाजिकविघटनम् 

(b) पारिवारिकपरिस्थितयः 

(c) मनोरंजनसाधनानाम् अभावः 

(d) समीचीनविद्यालयानामभावः

Ans:- (c)

Q13. प्रधानाचार्यः भवतः रुष्टः वर्तते । भवान् किं करिष्यति?

(a) तेषां निनदां करिष्यति

(b) तैः सह वार्ता करिष्यति

(c) तैः सह वार्ता न करिष्यति 

(d) अस्य कापि चिन्तां न करिष्यति

Ans:- (b)

Q14. शिक्षा सर्वाधिकरूपेण प्रभावयति?

(a) वातावरणम्

(b) भवनम्

(c) धनम्

(d) व्यक्तित्वम्

Ans:- (d)

Q15. कक्षायां सम्प्रेषणस्य भाषा भवेत्?

(a) उच्चस्तरीया

(b) स्तरानुकूला 

(c) वस्तुनिष्ठम्

(d) सरला

Ans:- (b)

ये भी पढे:-

MP Samvida Varg 3 English Pedagogy: परीक्षा में पूछे जाएंगे ‘इंग्लिश पेडगॉजी’ के कुछ ऐसे प्रश्न,जरूर पढ़ें

MP Samvida Varg 3 Practice Set 1: बाल विकास एवं शिक्षा शास्त्र से संबंधित 15 महत्वपूर्ण सवाल

यहा हमने MPTET 2022 परीक्षा के लिए MCQ on Sanskrit Pedagogy For MP Samvida Varg 3 शेअर किए है जो परीक्षा में बार-बार पूछे जाते हैं अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं और MPTET सहित अन्य TET एग्जाम के लिए हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने, लिंक नीचे दी गई है।

Join us on Telegram Click Here (MPTET Special)
Follow us on Twitter Click Here

Leave a Comment